Direkt till innehåll

Var rädd om dig – använd reflex!

Du slarvar väl inte med reflexen? Trafik Göteborgs trafikledare uppmanar alla att bära reflex, även i staden.

Att bära reflex när det är mörkt ute leder till färre olyckor – det vet nog det flesta. Men det gäller inte bara på mörka landsvägar utan även i staden. Det är lätt att tro att du som rör dig under gatubelysningens sken syns lika bra som du ser andra. Men enligt Trafikverket sker de flesta mörkerolyckor där gående dödas eller skadas, i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd.

I mörker försämras synförmågan och möjligheten att urskilja kontraster. Även på belysta gator blir kontrasterna sämre, och därför får bilförare svårare att upptäcka fotgängare.

Trafik Göteborgs trafikledare uppmanar alla att bära reflex

– Om man tar sig fram mitt i staden bland pågående byggnation kan man som trafikant känna en osäkerhet vart man ska. Är det dessutom mörkt ute och regn kan det vara svårare att förutse att någon kommer med bil, går eller cyklar bakom nästa hörn. Då är det viktigt att du syns bra – så på med reflexen! uppmanar Maria Bergman, vägtrafikledare på Trafik Göteborg.

På med reflexen!

Med reflex syns du som gående på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med påslaget halvljus. Om du har mörka kläder och inga reflexer upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meters avstånd och om du har ljusa kläder, men inga reflexer, syns du på cirka 60 meters håll.

Uppgifter: Trafikverkerket

Bra att tänka på

  • Reflexer syns bäst när de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är bästa placeringen
  • Går du på en väg med tung trafik kan du behöva komplettera reflexerna med en ficklampa
  • Hundar och hästar behöver också reflexer för att synas i mörkret
  • Om du åker buss eller spårvagn gör reflexen att chauffören ser dig ordentligt vid hållplatsen
  • Kontrollera så att din reflex är SIS eller CE-märkt. En normal livslängd för en reflex är ungefär tre år. Därför bör reflexer bytas ut regelbundet.

Du kan läsa mer om säkerhet för gående och reflex på Trafikverkets hemsida. Länk hittar du här:

Trafikverket – Säkerhet för gående

Läs också