Direkt till innehåll

Yrke: trafikreporter

Du vet garanterat hur han låter, men inte hur han ser ut. Möt Kenneth Tonef, trafikreporter på P4 Göteborg.

Som en av två trafikreportrar på Sveriges Radio P4 Göteborg har Kenneth Tonef en nyckelroll att spela när det gäller att leverera akut trafikinformation till alla som färdas på vägarna i Göteborgsregionen. Varje vardag ser Kenneth och hans kollega Anica Stenberg till att trafikanterna får så snabb och korrekt direktrapportering som möjligt.

Många sändningar
– Vi har vår första ordinarie sändning direkt efter nyheterna klockan 6 på morgonen alla vardagar och kör sedan fasta sändningar på lite olika sätt: på förmiddagen och eftermiddagen sänder vi varje hel- och halvtimme efter Ekot och de lokala nyheterna, och mitt på dagen har vi lite färre fasta sändningar. Men utöver dessa schemalagda sändningar går vi förstås in och bryter programmen så ofta vi behöver, säger Kenneth Tonef och förklarar att det brukar bli en hel del sådana “inhopp”.

– I högtrafik händer det ofta att vi bryter in i sändningarna upp till åtta gånger i timmen. Så även om vi försöker hålla informationen så kort och rapp som möjligt och helst bara ska prata i max 60 sekunder, så känns det vissa dagar som att vi tar över programmen i P4 Göteborg helt…

Höga krav
Såväl Kenneth Tonef som hans kollega Anica är utbildade journalister och har lång erfarenhet av radiomediet. För 54-årige Kenneths del inleddes journalistkarriären redan 1989 och han har sedan dess jobbat på flera olika radiostationer plus att han även gjort en hel del tv.

– Många känner nog igen mig från Motorjournalen på kanal 5 som jag i flera säsonger var programledare för, säger Kenneth Tonef och berättar att han blev fast anställd trafikreporter hösten 2015 efter att dessförinnan haft ett antal vikariat.

– Vi har ett gäng vikarier även nu, och det är lika höga krav på alla oss som jobbar här. Förutom att kunna hantera alla tekniska system måste man kunna nyhetsvärdera och självklart tåla stress.

Massor med samtal
Varje vardag får trafikredaktionen in mängder av tips från allmänheten. Enligt Kenneth Tonef kan han i rusningstrafik få uppemot 20 samtal i timmen.

– När vi får ett samtal om en viktig händelse får vi nästan alltid in samma info samtidigt från SOS. Kort därefter får vi besked om samma incident från vägtrafikledningen på Trafik Göteborg, som vi har mycket kommunikation med och oftast har löpande dialog med innan vi går ut i sändning, säger Kenneth Tonef och fortsätter:

– Det händer också att Räddningstjänsten eller polisen ringer om något viktigt, eller att ambulansen har en akut transport som de vill att vi ska varna för.

Får bryta när som helst
När en viktig händelse har blivit bekräftad är det dags att gå ut i sändning.

– Vi har mandat att bryta alla slags program, oavsett om det är OS-final i ishockey eller upploppet på en 5 000-metersfinal i VM. Jag har till och med brutit en Dagens Eko-sändning en gång, när vi hade en bil som körde mot färdriktningen på en motorväg och det var fara för människors liv.

Mycket feedback
Förutom att trafikreportrarna på P4 Göteborg dagligen får in massor med tips om faror på vägarna får de också ofta annan typ av feedback från lyssnarna.

– Råkar vi säga fel färdriktning, vilket förstås är jätteviktigt att vi har koll på, så får vi ofta höra det. Och vissa är arga på oss när de av någon anledning missat våra sändningar och hamnat i en besvärlig situation. Men det är ju också väldigt många som är tacksamma för vår information, vilket förstås är oerhört kul, säger Kenneth Tonef, som har upplevt en hel del dramatiska trafikhändelser under sin tid som trafikreporter men också flera udda situationer.

– Det som sticker ut lite extra är när vi hade ett skenande fartyg på Göta älv för ett tag sedan. Även om det inte hann bli så jättedramatiskt så var det ju helt klart något annorlunda.

FAKTA

OM KENNETH TONEF

– Ålder: 54 år.

– Yrke: trafikreporter på P4 Göteborg sedan 2015.

– Bakgrund: journalistexamen 1991, har arbetat som radiojournalist sedan 1989 på ett flertal lokalradiostationer och reklamradiostationer, har arbetat med tv för bland annat kanal 5 och Discovery Channel.

OM TRAFIKREDAKTIONEN PÅ P4 GÖTEBORG

– Består av Kenneth Tonef och Anica Stenberg samt 4-5 vikarier.

– Sänder vardagar med en första ordinarie sändning efter nyheterna klockan 6. Därefter ordinarie sändningar varje hel- och halvtimme efter Ekot och de lokala nyheterna. Detta pågår fram till klockan 9:30, varpå de har ordinarie sändningar en gång i timmen efter de lokala nyheterna. Detta pågår i sin tur fram till klockan 13, då de tar tillfälligt paus med fasta sändningar för att återkomma klockan 15 och ha samma upplägg som på morgonen fram till klockan 18.

– Utöver dessa ordinarie sändningar bryter de in i programmen så ofta det behövs, under högtrafik 5-8 gånger.

– Vardagar från klockan 18 fram till klockan 6 nästföljande morgon samt helger tar sändningsledningen i Stockholm över trafikrapporteringen.

– Trafikredaktionen har också ett programinslag kallat ”Veckans trafik” som sänds måndag, onsdag och fredag strax efter klockan 7 och 9, där de berättar om kommande veckas trafikhändelser.

– Tipsnumret till trafikredaktionen är 020-999 444, och du kan också nå dem via mail på trafiken.gbg@sverigesradio.se

Läs också