Direkt till innehåll

Gör dig redo för höstlovstrafiken

Ska du ut och resa på höstlovet? Trafik Göteborg ger dig koll på trafikläget och hur du bäst tar dig fram under höstlovsveckan.

Vecka 44 har många skolor stängt för höstlov och fler reser för att ägna sig åt höstlovsaktiviteter. Att planera sin resa kan kännas tidsödande men med koll på trafikläget kan du göra kloka val och slippa onödig restid. Det gäller även dig som blir kvar i staden då både tågtrafiken och kollektivtrafiken påverkas under höstlovsveckan. Här är några tips innan du ger dig ut i höstlovstrafiken.

Välj en säker väg för din resa

Tänk på att alltid välja en säker väg, en mötesfriväg med mitträcken eller trafiksäkerhetskameror, även om det innebär en något längre resväg. De större vägarna är ofta bättre underhållna med en högre prioritering när det till exempel gäller halka – som ofta överraskar plötsligt under hösten. Hos Trafikverket hittar du olika kartor över mötesfriavägar som du kan använda när du planerar din resa.

Om du reser till norra Bohuslän tänk då på att E6-trafikanter uppmanas att i första hand köra via E45, väg 44 och väg 678 (Göteborg-Trollhättan-Uddevalla). Detta sedan skredet på E6 vid Stenungsund, då E6 är avstängd mellan Stora Högamotet och Lyckorna.

Koll på trafikläget

Med appen Trafiken.nu Göteborg får du snabbt koll på trafikläget i Göteborg och stora delar av Västra Götaland, redan innan du åker. Du kan se trafikflödet direkt i appen och du kan få push-notiser om vägarbeten eller andra störningar på de resvägar som du är intresserad av.

I Trafiken.nu-appen får du även information om vägvädret i hela Västra Götalandsregionen och på Trafikverkets hemsida kan du se vägväder för hela Sverige. Ska du åka långt kan det vara smart att kolla väderprognosen så att du inte riskerar att överraskas av snö eller halka. En bra höstlovsaktivitet kan vara att byta till vinterdäck redan.

Glöm inte att ladda batterierna

Både föraren och bilen kan behöva påfyllning under en längre resa. Kör du elbil? Se till att kolla upp i förväg var det finns laddstationer på vägen och varför inte passa på att ta en fikapaus när bilen laddas.

Missa inte bussen om du ska med tåget

Ska du åka tåg under höstlovet? Tänk på att under helgerna den 27-29 oktober och den 4-5 november, är delar av tågtrafiken till och från Göteborg ersatt med buss eller ordinarie kollektivtrafik. En del tågförändringar sker även under veckan. Räkna därför med extra restid och i vissa fall flera byten. Kontakta ditt tågbolag för att få veta hur din resa påverkas eller sök din resa i appen Västtrafik To Go.

Extra byten i spårvagnstrafiken

Även i övriga kollektivtrafiken sker förändringar under höstlovsveckan. Från den 30 oktober till 5 november ersätts delar av spårvagnstrafiken med buss mellan Wavrinskys plats, Linnéplatsen och Marklandsgatan. Som spårvagnsresenär kan du därför behöva räkna med extra byten. Kika i appen Västtrafik To Go hur din resa påverkas.

Länkar till våra nyhetsartiklar kring de aktuella trafikhändelserna under höstlovsveckan hittar du här nedan.

Trafik Göteborg – Tåg ersätts med buss på flera sträckor

Trafik Göteborg – Buss ersätter spårvagn flera linjer

Trafikverket – Karta mötesfria vägar

Trafikverket – Trafikinformation vägkarta

 

Läs också