Direkt till innehåll

Räkna med vinterväglag

Även om temperaturen stiger kan en kall natt öka risken för halka. Här är en påminnelse om hur du får koll på vägvädret.

Under helgen och kommande vecka väntas mildare väder i Västra Götaland men till kvällen sjunker temperaturen, vilket gör att det snabbt kan bli halt på våra vägar. Här kommer en påminnelse om hur du förbereder dig för halka innan du ger dig ut i trafiken.

Vägväder direkt i kartan

Ta för vana att redan dagen innan ta reda på vad det ska bli för väder kommande dag. Då slipper du också överraskningen om att behöva lägga extra tid på att skrapa rutan på morgonen.

Väglagsinformation hittar du på Trafiken.nu – både på webben och i appen – och på Trafikverkets hemsida. Vägväder presenteras, i respektive tjänst, direkt i kartan med aktuell temperatur och nederbörd vid olika geografiska platser. Här hittar du också information om nederbörd, vindstyrka/riktning, temperatur i luft och vägyta samt väglagsbilder från olika kameror på just den platsen du är intresserad av.

På Trafiken.nu får du information om vägvädret i Västra Götalandsregionen och på Trafikverkets hemsida kan du se vägväder för hela Sverige, vilket kan vara bra att veta om du planerar en längre bilresa.

Anpassa hastigheten och håll avstånd

Att anpassa hastigheten och att hålla avstånd till fordonet framför dig är alltid viktigt men det är extra viktigt vid halt väglag. När det är halt är bromssträckan och styrförmågan avgörande om det händer något oväntat.
På NTF:s hemsida finns information om körning vid halt väglag och hur du räknar ut bromssträckan. Om du till exempel kör från i 90 km/timmen på is är en typisk bromssträcka med sommardäck cirka 150 meter, kör du med dubbdäck är bromssträckan cirka 100 meter.

På med reflex när du går och cyklar

Vintertid ökar även halk- och påkörningsolyckor och vi vill därför påminna om hur viktigt det är att använda halkskydd och reflex när du går eller cyklar. Samtidigt behöver även bilister vara särskilt uppmärksamma på fotgängare och cyklister när det är mörkt ute. Med reflex ser en bilförare dig på cirka 125 meters avstånd och då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du saknar reflex och har mörka kläder syns du först på 25 meters avstånd. Sätt reflexen långt ner på ben eller armar – då syns den bäst när du är i rörelse.

Läsa mer om halka och vinterväghållning:

Så tar du dig fram i vintertrafiken

NTF – Hur lång är bromssträckan?

 

 

Läs också