Direkt till innehåll

Redo för sommartrafiken

Är det dags att packa bilen och dra iväg på äventyr? Här är tipsen som gör dig till en smart semestertrafikant med koll på läget.

För många semesterfirare innebära sommaren en del bilåkande. Det är också under sommaren, när många är lediga, som flera större trafikpåverkande arbeten genomförs. Genom att planera din resa innan du ger dig ut i sommartrafiken kan du slippa längre restid, oväntade vägarbeten och omledningar på din resväg.

Här är några av Trafik Göteborgs bästa tips inför sommarens bilresor:

– Planera din resa och åk i god tid. Se till att vara utvilad och pausa längs vägen, som exempelvis på någon av Trafikverkets många rastplatser, säger Ali Hatemi projektledare på trafikledningscentralen på Trafik Göteborg.

Koll på trafikläget

– Ett annat bra tips är att man kan hålla sig uppdaterad med Trafiken.nu appen för eventuella trafikstörningar så man kan planera om sin rutt, menar Ali Hatemi. I Trafiken.nu-appen kan du se aktuellt trafikläge i hela Västra Götaland, Bohuslän och delar av Halland. Du kan också bevaka olika områden och få notiser om trafikhändelser på önskade resvägar. Håll även koll på Trafikverkets karttjänst och använd dig av radion för att följa med i trafikrapporteringen och väderprognoser, säger Ali Hatemi.

Välj en säker väg

– Kör försiktigt. Välj en säker väg med mitträcken eller trafiksäkerhetskameror, även om det innebär en något längre resväg. Håll hastigheten samt avstånd till framförvarande fordon och åk i god tid.  Och du som kör, kolla bilen lite extra så den är i bra skick inför en längre resa. Se till att alla i bilen är bältade! Blir det varmt – ta med vatten till alla passagerare – speciellt våra fyrfotade vänner, säger Robin Holmer, analytiker på Trafik Göteborg.

Bra information och kartor inför din planerade bilresa:

Trafikverket – Karta mötesfria vägar i Sverige

Trafikverket – Rastplatser

Transportstyrelsen – Lastsäkring

Trafik Göteborg – Här är de största vägarbetena i sommar

Läs också