Direkt till innehåll

Hållplats Nordstan stängs helt

Den 29 maj stängs hållplats Nordstan i riktning från Hisingen – från och med då är hållplatsen stängd i båda riktningar. Resenärer hänvisas till närliggande hållplatser.

Sedan december förra året har hållplats Nordstan varit stängd i riktning mot Hisingen på grund av bygget av nya hållplats Nordstan. Den 29 maj går arbetet in i sista fasen, vilket innebär att hållplatsen även måste stängas i riktning från Hisingen. Detta gäller fram till den 16 augusti då nya hållplats Nordstan tas i bruk.

Klicka på kartan för större bild:

Karta som visar avstängningen av hållplats Nordstan och närliggande hållplatser.

 

Resenärer hänvisas till närliggande hållplatser
Under den här sommarperioden hänvisas resenärer till de närliggande hållplatserna Centralstationen och Brunnsparken, där berörda linjer kommer att stanna istället. Undantaget gäller spårvagnslinje 14 mellan Kortedala, centrum och Hisingen som dras in helt under sommaren.

Flera linjer får även nya körvägar. Ett exempel är Röd Express som kommer att sluta köra via Centralstationen och Operan och istället kör via Brunnsparken. Ett annat exempel är linjerna Stenungsund Express, Marstrand Express, Tjörn Express, Orust Express och 810 som sedan den 13 december haft ändrad körväg, men som nu återtar ordinarie körväg.

I och med avstängningen måste också vissa busslinjer flyttas från Götaälvbron till Hisingsbron. Som resenär är det viktigt att hålla koll på ändrade körvägar och hållplatslägen i appen Västtrafik To Go. Räkna också med ett extra byte och längre restid.

Västtrafiks information om förändringarna.

Nils Ericsonsgatan söderut öppnar
Den 29 maj sker ytterligare en förändring i området. Då öppnar nämligen Nils Ericsonsgatan söderut igen, alltså från Lilla Bommen-hållet mot Åkareplatsen. Här kommer bussar och bilar att samsas i samma körfält och därför är det bra om du endast kör här om du har området som målpunkt. I motsatt riktning – från Åkareplatsen – stängs vägen för bilister i höjd med Centralstationen och du får vända tillbaka mot Åkareplatsen igen. Detta gäller också fram till den 16 augusti.

Gående och cyklister i området kommer fram som tidigare via gång- och cykelbanan längs Nordstan samt på andra sidan Nils Ericsonsgatan längs Centralstationen.

Ytterligare förändring
Två veckor senare, den 12 juni, inleds sommarens största trafikförändring då all spårvagnstrafik över Göta älv stoppas. Samtidigt stängs Götaälvbron för gott. Detta måste göras för att rivningen av Götaälvbron ska kunna inledas, vilket är en förutsättning för att kunna färdigställa kollektivtrafikramperna för Hisingsbron. Dessutom ska spårvagnsspåren kopplas in på den nya bron.

Vi återkommer med mer information om spårvagnsstoppet lite längre fram.

Läs också