Direkt till innehåll

Nya elbussar och namnbyte på expresslinjer

Sommaren 2023 kommer 50 nya elbussar att rulla i Göteborg.

Sommaren 2023 kommer 50 nya elbussar att rulla i Göteborg.

Västtrafik fortsätter att satsa på elfordon och sommaren 2023 börjar 50 nya elbussar att rulla i Göteborg. I samband med det kommer också ett antal expressbusslinjer att byta namn.

Västtrafik har ett uttalat mål om att ha en helt elektrifierad stadstrafik år 2030. Nu har två nya avtal upphandlats som rör expressbusstrafik och trafik på Hisingen. Totalt 176 bussar ingår, varav 50 är eldrivna. Övriga bussar går på biogas eller biodiesel.

Dubbeldäckare och säkerhetsbälten

På Röd Express, som kör på sträckan Landvetter-Göteborg-Lilla Varholmen, kommer dubbeldäckare att sättas in. Tanken är göra plats för fler resenärer. Landsbygdsbussar, som är utrustade med säkerhetsbälten, ska sättas in på flera linjer som kör på norra Hisingen.

Busslinjer döps om

Upphandlingen innebär också att ett antal expresslinjer byter namn. Svart, Röd och Lila Express ska framöver heta X5, X6 och X90. Även linjerna 176 och 177 byter namn och kommer framöver kallas X76 och X77.

Enligt Västtrafik ska samtliga expressbussar ha ersatts med X-nummer år 2026. Namnbytena inleddes hösten 2020 då Gul, Rosa och Blå Express döptes om.

Läs mer om upphandlingen på Västtrafik.

Läs också