Direkt till innehåll

Råd för en säker resa i sportlovstrafiken

Under sportlovsveckorna ökar trafiken då många resenärer beger sig mot fjällen. Här tipsar vi om hur du tar dig fram säkert på vägarna och hur du minskar olycksrisken genom att lasta bilen rätt.

Mellan vecka 7 och 10 (14 februari-13 mars) pågår sportlovsveckorna i landet, men redan i helgen väntas trafiken öka då sportlovsfirare beger sig norrut mot populära skidorter.

Planera resan

När fler trafikanter än vanligt samlas på vägarna kan det vara extra viktigt att planera sin resa efter trafikläget, att hålla avstånd och anpassa hastigheten. Om det är möjligt välj mötesfria vägar med mitträcken.

Vägsträckor i Västsverige som kan vara extra trafikerade, särskilt i samband med skidorternas bytesdagar vid veckosluten, är:
• E45 Göteborg-Östersund
• RV 26 Halmstad-Mora
• RV 62 Karlstad-Långflon
• RV 63 Karlstad-Ludvika

På trafikverkets webbplats finns det kartor över mötesfria vägar och vägar som är extra trafikerade under sportlovsveckorna.

Håll koll med appen

Ladda ner Trafiken.nu-appen och håll koll på Trafikverkets karttjänst. Där kan du hålla dig uppdaterad om rådande väglag och trafikhändelser som kan påverka din resa. Använd också radion för att följa med i trafikrapporteringen och väderprognoser.

Rusta bilen för vinter

Se över bilens vinterutrustning innan du ger dig iväg, så att du är förberedd om olyckan är framme eller om du av någon annan anledning måste stanna. Isskrapa och snöskyffel, startkablar och bogserlina, reflexväst, varningstriangel och ficklampa bör finnas tillgängligt. Varma kläder, en laddad mobiltelefon och en termos med varm dryck kan också komma väl till pass.

Packa säkert

Inför en fjällsemester lastas många bilar fulla med packning och för att minska risken för olyckor är det viktigt att se till att lasta bilen på ett säkert sätt. Enligt trafikförordningen är det fordonets förare som ansvarar för att lasten är säkrad så att den inte kan utgöra någon fara. Använder du takbox eller takräcke bör du försäkra dig om att lasten klarar rörelse i olika riktningar och är ordentligt fastsurrad. Tänk också på vikten – kontrollera vilken maxlast som gäller för takbox, takräcke och bil. Mer om det här kan du läsa hos Transportstyrelsen.

Så packar du bilen:
• Stuva lasten mot ryggstöd och sidor.
• Lägg ner last som kan tippa.
• Undvik att ha tung last ovanför ryggstödet, även om det finns skyddsnät.
• Använd lastöglor, om det finns.
• Placera inga lösa föremål på hatthyllan – de kan komma farande vid en kraftig inbromsning.

Läs mer om halka och vinterväghållning:

Så tar du dig fram säkert i vintertrafiken

Räkna med vinterväglag

Läs också