Direkt till innehåll

Så gör du vid en viltolycka

Risken för viltolyckor ökar under hösten. Trafik Göteborg tipsar om hur du agerar vid en viltolycka.

Under hösten ökar risken för viltolyckor då älgar och annat vilt under jakt och brunstperiod ofta tar sig upp på vägarna. Dessutom kör vi mer i mörker och det är just i mörker som vilda djur känner sig som mest trygga. I ljuset från andra bilar och i skymning och gryning kan det vara särskilt svårt att upptäcka djuren.

Var därför uppmärksam på skyltning, ta alltid varningsmärken om vilda djur på allvar – skyltar sitter ofta uppsatta på kända stråk. Sänk också hastigheten – då ökar du chansen att upptäcka vilt längs vägarna och möjligheten att hinna agera.

När det gäller Göteborgsområdet får Trafik Göteborgs trafikledning ofta rapporter om vilda djur på vägarna vid Kallebäck, Delsjön, Söderleden och i Mölndal mellan Åbromotet och Torrekullamotet. Då handlar det ofta om djur som hamnat på fel sida viltstängslet. Så var uppmärksam – sänk hastigheten!

Om olyckan är framme

Det är viktigt att du vet hur du ska agera vid en viltolycka och att du känner till dina skyldigheter som förare. Om du råkar ut för en viltolycka ska du alltid ringa 112 och göra en polisanmälan. Det är olagligt att inte anmäla.

Skyldigheten gäller: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart. Det klassas som en smitningsolycka och kan ge böter. Om du kör på en ren måste du även anmäla detta, även om ren inte klassas som vilt.

Så här gör du:

• Placera ut en varningstriangel och märk ut där olyckan skett, så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.

• Viltolycksremsa ska hängas på den sida av vägen där djuret försvann eller ligger dött. Har du inte en viltolycksremsa, se till att märka ut platsen med något annat som är väl synligt, som en påse eller halsduk.

Viltolycksremsa att ha i bilen finns att hämta på polisstationer, bilprovningsstationer och på Trafikverkets regionkontor och förarprovskontor.

Vid anmälan av en viltolycka ska du uppge:

• Dina person- och fordonsuppgifter
• Var olycksplatsen är, vägnummer, ort och eventuella kännetecken – som en specifik plats eller ett landmärke. Om du kan: lämna gps-position. (Via appar och tjänster i din telefon kan du ofta hitta koordinaterna på var du befinner dig).
• Vilken typ av djur som är inblandat i olyckan, om djuret finns kvar på olycksplatsen eller i vilken riktning det försvunnit.

Om du ser vilda djur på eller längs vägen

Viltstängsel är ingen garanti för att vilda djur inte ska kunna ta sig ut till vägen. Mindre djur som räv, hare och grävling kan ibland ta sig genom maskorna på stängslet. Om du som trafikant ser vilt på eller intill vägen kan du alltid kontakta Trafikverkets kontaktcenter på telefon 0771-921 921, som ser till att ärendet hamnar rätt och kan hanteras.

Du kan läsa mer om vilt olyckor här:

Trafikverket – Se upp för vilt på vägarna

Polisen – Viltolyckor

Läs också