Direkt till innehåll

Så gör du vid en viltolycka

Under våren ökar risken för vilt längs vägarna. Har du koll på dina skyldigheter som förare om olyckan är framme? Trafik Göteborg tipsar om hur du agerar vid en viltolycka.

De senaste veckorna har Trafik Göteborgs trafikledning tagit emot flera fall som rör viltolyckor och vilda djur på vägarna i Göteborgsområdet. Det är nu under våren som många ungdjur stöts bort, så som att älgkon stöter bort sin fjolårskalv.

Ta alltid varningsmärken om vilda djur på allvar, håll hastigheten och var särskilt uppmärksam vid gryning och skymning. Om olyckan är framme är det viktigt att du vet hur du ska agera vid en viltolycka.

Skyldigheter som förare

Om du råkar ut för en viltolycka ska du alltid ringa 112 och göra en polisanmälan. Det är olagligt att inte anmäla.

Skyldigheten gäller: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart. Det klassas som en smitningsolycka och kan ge böter. Om du kör på en ren måste du även anmäla detta, även om ren inte klassas som vilt.

Så här gör du:

  • Placera ut en varningstriangel och märk ut där olyckan skett, så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.
  • Viltolycksremsa ska hängas på den sida av vägen där djuret försvann eller ligger dött. Har du inte en viltolycksremsa, se till att märka ut platsen med något annat som är väl synligt, som en påse eller halsduk.

Viltolycksremsa att ha i bilen finns att hämta på polisstationer, bilprovningsstationer och på Trafikverkets regionkontor och förarprovskontor.

Vid anmälan av en viltolycka ska du uppge:

  • Dina person- och fordonsuppgifter
  • Var olycksplatsen är, vägnummer, ort och eventuella kännetecken – som en specifik plats eller ett landmärke. Om du kan: lämna GPS-position. (Via appar och tjänster i din telefon kan du ofta hitta koordinaterna på var du befinner dig).
  • Vilken typ av djur som är inblandat i olyckan, om djuret finns kvar på olycksplatsen eller i vilken riktning det försvunnit.

Om du ser vilda djur på eller längs vägen

Viltstängsel är ingen garanti för att vilda djur inte ska kunna ta sig ut till vägen. Mindre djur som räv, hare och grävling kan ibland ta sig genom maskorna på stängslet. Om du som trafikant ser vilt på eller intill vägen kan du alltid kontakta Trafikverkets Kontaktcenter, telefon 0771-921 92, som ser till att ärendet hamnar rätt och kan hanteras.

Du kan läsa mer om viltolyckor på Polisen och Trafikverkets hemsida.

Trafikverket 

Polisen – Viltolyckor

 

Läs också