Direkt till innehåll

Enorm stålleverans stoppar trafiken på Götaälvbron

På grund av dåligt väder väntas den stora stålleveransen till Hisingsbron att anlända i slutet på nästa vecka. Då stängs trafiken på Götaälvbron av i en kvart.

Två leveranser av sidospann till Hisingsbron har redan anlänt från Spanien och ligger och väntar på montering i Frihamnen. Sidospannen är de längsgående balkar som utgör basen för körbanan.

700 ton stålklump
I slutet av nästa vecka – det vill säga vecka 45 – beräknas nästa historiska stålleverans till Göteborg, då med en av två gigantiska tvärbalkar. Den 700 ton tunga stålklumpen är en av de nedre delarna av de centrala pylonerna och monteras direkt från fartyget på befintliga fundament i älven.

Trafikstopp på Götaälvbron
För att det stora fartyget ska kunna nå avlastningsplatsen måste det passera under Götaälvbron. Eftersom det är små marginaler mellan skeppet och Götaälvbron måste all trafik på bron i båda riktningar stoppas i en kvart, se karta nedan.

Trafiken stängs av med hjälp av TMA-bilar och flaggvakter, och det är som alltid viktigt att du som trafikant följer instruktioner på plats.

Kryssen visar ungefärlig position där trafiken stoppas i vardera riktning (klicka för större karta):

Beroende på rådande väderförhållanden är det ännu oklart exakt vilken dag som fartyget anländer till Göteborg och därefter passerar under Götaälvbron. Vi återkommer med mer information inom kort.

Bron börjar växa fram
När den första tvärbalken är på plats påbörjas monteringen av sidospannen från mitten av älven och vidare mot Hisingen. Det är då som göteborgarna verkligen kan se den nya bron växa fram.

Senare i år levereras den andra tvärbalken och då går monteringen av sidospannen till på samma sätt fast mot fastlandssidan.

Läs också