Direkt till innehåll

Gigantisk stålleverans stoppar trafik på Götaälvbron

Fredagen den 22 november klockan 09:00 stoppas trafiken på Götaälvbron i en kvart på grund av en stålleverans till Hisingsbron. Tänk på detta om du planerar att köra över bron under fredag morgon.

Vi har tidigare skrivit om att ett fartyg lastat med en stor stålkonstruktion till Hisingsbron fick skjuta fram sin avgång från Bilbao i Spanien på grund av dåligt väder. Men under torsdag morgon den 21 november väntas det stora fartyget, med en av två enorma tvärbalkar, anlända till Göteborg och Frihamnen.

Tidigare artikel: Oväder har skjutit fram stålleverans

Trafikstopp på Götaälvbron
Morgonen efter, fredagen den 22 november klockan 09:00, kommer fartyget att passera under Götaälvbron för att nå avlastningsplatsen. Detta under förutsättning att det råder goda väderförhållanden.

Eftersom det är små marginaler mellan fartyget och Götaälvbron måste all trafik på bron i båda riktningar stoppas i en kvart, se karta nedan. Lägg detta extra på minnet om du planerar att köra över Götaälvbron under fredag morgon.

Trafiken stängs av med hjälp av TMA-bilar och flaggvakter, och det är som alltid viktigt att du som trafikant följer instruktioner på plats.

Kryssen visar ungefärlig position där trafiken stoppas i vardera riktning (klicka för större karta):

karta stalleverans_gotaalvbron_liten_fix.jpg

Under söndagen den 24 november beräknas det stora fartyget lämna kajen och återvända mot Bilbao i Spanien för att hämta den andra och sista tvärbalken. Även då kommer trafiken på Götaälvbron att stoppas i en kvart enligt kartan ovan.

Bron börjar växa fram
Två leveranser av sidospann till Hisingsbron har redan anlänt från Spanien och ligger och väntar på montering i Frihamnen. Sidospannen är de längsgående balkar som utgör basen för körbanan.

Nu är det en av av två tvärbalkar som anländer till Göteborg. Den 650 ton tunga tvärbalken är en av de nedre delarna av de centrala pylonerna och monteras direkt från fartyget på befintliga fundament i älven. När den första tvärbalken är på plats påbörjas monteringen av sidospannen från mitten av älven och vidare mot Hisingen. Det är då som göteborgarna verkligen kan se den nya bron växa fram.

Senare i år levereras den andra tvärbalken och då går monteringen av sidospannen till på samma sätt fast mot fastlandssidan.

Läs mer om Hisingsbron på Göteborgs Stad.

Läs också