Direkt till innehåll

Så får du en smidigare resa i påsk

Påsken är en av årets största trafikhelger. Ta det därför extra lugnt och visa hänsyn till dina medtrafikanter. Vi tipsar också om arbeten som kan påverka din resa i påsk.

Påskhelgen är en av årets trafiktätaste helger. Med mycket trafik på vägarna är det extra viktigt att ta det lugnt och visa hänsyn till dina medtrafikanter. Håll avstånd och anpassa hastigheten efter de omständigheter som råder. På så sätt kommer alla fram på ett smidigare och säkrare sätt.

Dessutom pågår en del arbeten på väg och järnväg som kan påverka din bil- eller tågresa.

Då är det mest trafik

Hur lång tid kommer då din resa ta i påsk? Det beror på flera olika saker – bland annat hur vädret blir, om det sker några olyckor på vägen och vilken dag du åker.

– Vi kan se att skärtorsdagen historiskt har mest trafik och sedan sjunker det på långfredagen och når en botten på påskafton. Därefter sker en sakta ökning till påskdagen och annandag påsk, säger Robin Holmér, analytiker på Trafik Göteborg.

Tänk också på att onsdagen före påskhelgen och tisdagen efter kan bli stora trafikdagar med längre restider.

Statistiken är ett genomsnitt på trafikmängderna under påskhelgen 2018, 2019, 2022 och 2023. Mätpunkterna är Älvsborgsbron, E45 Oscarsleden, Kungsbackaleden (strax norr om Kallebäcksmotet), Tingstadstunneln och Marieholmstunneln.

Ett tips är att ladda ner Trafiken.nu-appen före avresa – på så sätt får du snabbt koll på trafikläget i Göteborg och stora delar av Västra Götaland. Du kan se var köerna är just nu och du kan få push-notiser om vägarbeten eller andra störningar på de resvägar som du är intresserad av.

Välj säkra vägar

För en säkrare resa är det bra om du kan välja vägar med mitträcken, viltstängsel eller trafikkameror, även om det innebär en omväg. Hos Trafikverket hittar du olika kartor över mötesfria vägar som du kan använda när du planerar din resa. Länk finns längst ner på sidan.

Tänk också på att se över bilen före avresa. Fungerar allt som det ska och har du rätt utrustning i och på bilen? Dubbdäcken får sitta kvar fram till den 15 april (om det är vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid). Om du redan har hunnit byta till sommardäck kan det vara smart att kolla väderprognosen så att du inte riskerar att överraskas av snö eller halka.

Utöver detta är det viktigt att du startar resan i god tid, tar raster, håller avstånd till andra fordon, anpassar hastigheten efter situationen och är utvilad.

Många tågavgångar påverkas

Vilka är då arbetena som kan påverka din resa i påsk? Allra först vill vi påminna om att kollektivtrafiken kör enligt särskild helgtidtabell den 29 mars till 1 april.

Det pågår också en del arbeten på järnväg, som gör att många tåg till och från Göteborg Central ställs in. Som resenär hänvisas du till buss på hela eller delar av resan eller ordinarie kollektivtrafik. Räkna med extra restid och byten. Kontakta ditt tågbolag för att få veta hur din resa påverkas eller sök din resa i appen Västtrafik To Go.

På grund av bussersättningen blir det också ökad mängd trafik till och från Göteborg Central och ut på de större lederna. Tänk på detta när du planerar din bilresa till påskfirandet.

Stor påverkan på tågtrafiken i påsk.

E6 är avstängd vid Stenungsund

Planerar du att köra på E6 förbi Stenungsund? Glöm då inte att E6 är avstängd mellan Stora Högamotet och Lyckornamotet på grund av ett jordskred som inträffade den 23 september 2023. Som bilist uppmanas du i första hand att köra via E45 och väg 44. Det är viktigt att följa den här rekommendationen, både för trafiksäkerheten och framkomligheten. E45 är en större väg med högre standard, där stora delar är mittseparerad och har viltstängsel.

Allt om trafiken efter jordskredet på E6.

Tingstadstunnelns ena rör är stängt

I Göteborg pågår renoveringen av Tingstadstunneln som ger stora effekter på trafiken. Ett tunnelrör är stängt och E6-trafiken går dubbelriktad i det motsatta röret med ett körfält öppet i varje riktning. All övrig trafik – via Lundbyleden, E20 och E45 – leds om till Marieholmstunneln. Detta gäller fram till maj 2024.

Allt om trafiken i Tingstadstunneln.

Begränsningar över Tjörnbron

Om du ska köra till Tjörn i påsk är det bra att känna till att det råder begränsad framkomlighet över Tjörnbron. Endast ett körfält är öppet i varje riktning och hastigheten sänkt till 50 kilometer i timmen. Detta beror på arbeten med att byta ut snedkablar på bron.

Arbeten på Tjörnbron påverkar trafiken.

Med dessa välmenande tips önskar vi en glad påsk!

 

Trafikverket – Karta mötesfria vägar

Trafikverket – Trafikinformation vägkarta

Läs också