Direkt till innehåll

Så påverkas kollektivtrafiken i sommar

I sommar är det främst byggnationer vid Korsvägen, på Älvsborgsbron och i Haga som påverkar kollektivtrafiken. Dessutom sker sedvanliga spårarbeten och corona fortsätter.

Du som ska åka kollektivt i sommar får räkna med flera förändringar. Framförallt är det byggnationerna vid Korsvägen, på Älvsborgsbron och i Haga som påverkar kollektivtrafiken, men sommaren är också en tid då stora spårunderhåll görs. Samtidigt härjar coronapandemin.

– Det är viktigt att man håller sig uppdaterad och är ute i god tid då resan kan ta längre tid än vanligt. Vi uppmanar alla resenärer att söka sin resa i förväg i appen Västtrafik To Go eller via Västtrafiks reseplanerare, säger Anette Ekdahl, projektledare på Västtrafik.

Prioriterat över Älvsborgsbron
Precis som förra sommaren sker ett stort underhållsarbete på Älvsborgsbron – arbetet startade den 29 maj och pågår till den 31 augusti. Under den här perioden är endast två körfält öppna i varje riktning, vilket påverkar ett stort antal busslinjer som trafikerar bron.

– Än så länge har det gått ganska bra. Kollektivtrafiken är ju prioriterad från Högsboleden och Ivarsbergsmotet, men samtidigt är det en störningskänslig plats. Om det händer något här kan det ta lång tid innan trafiken flyter på som vanligt igen, säger Anette Ekdahl.

Läs mer i vår artikel ”Nu inleds sommarens underhåll på Älvsborgsbron”.

Stora förändringar vid Korsvägen
I sommar inleds också arbetet med Västlänkens station vid Korsvägen. För att trafiken ska kunna komma fram under bygget sker en stor omläggning i etapper med start den 13 juni. Detta påverkar kollektivtrafiken stort – ett antal busslinjer flyttas från området och vissa spårvagnslinjer leds om eller ersätts med buss.

– Linjer och hållplatser förändras successivt och därför måste resenären planera sin resa ännu mer. Det är också viktigt att komma ihåg att det alltid är de första dagarna efter en omläggning som är stökigast, säger hon.

Nu finns också en ny funktion i appen To Go, som innebär att en grävmaskin dyker upp längst ned till höger när du söker på Korsvägen. Klickar du på den så får du direktinfo om hur kollektivtrafiken via Korsvägen kör istället. Samma info får du om du scannar en QR-kod, som finns uppsatt på vissa hållplatser och som delas ut av chaufförer/informatörer.

Läs mer i vår artikel ”Stor trafikomläggning vid Korsvägen i sommar”.

Inga spårvagnar via Hagakyrkan
Västlänken håller också på att bygga stationen i Haga, som framförallt påverkar kollektivtrafiken i sommar. Mellan den 1 juni och 27 september går det inga spårvagnar via Hagakyrkan.

– Spårvagnarna leds om och vissa busslinjer kör andra vägar. För resenären kan det innebära att man får gå eller cykla till en hållplats som ligger lite längre bort, säger Anette Ekdahl.

Läs mer i vår artikel ”Inga spårvagnar förbi Hagakyrkan i sommar”.

Trafikstopp på Nils Ericsonsgatan 
Förutom stationsbyggena ska Västlänken utföra ledningsarbeten på Nils Ericsonsgatan den 15 juni-18 augusti, som påverkar all trafik mot Hisingen. Kollektivtrafiken berörs genom att vissa busslinjer får ändrade hållplatslägen och Röd Express kör annan väg. Den 22-24 juni och 8-10 augusti påverkas kollektivtrafiken ytterligare då all trafik stoppas flera gånger varje dag i max fem minuter.

Läs mer i vår artikel ”Arbeten påverkar all trafik på Nils Ericsonsgatan”.

Färre turer
Sommaren är också en tid då kollektivtrafiken kör med färre turer och då man utför nödvändigt underhåll i spårvagnsspåren.

– Vi passar på att utföra dessa underhållsarbeten på sommaren då trycket generellt sett är lägre. På så sätt påverkas färre resenärer, säger Anette Ekdahl.

Undvik kollektivtrafik
Ytterligare en faktor som påverkar sommarresenären är coronapandemin. Från den 13 juni gäller Folkhälsomyndighetens nya råd att undvika resor med spårvagn och stadsbussar. Västtrafik fortsätter att köra så mycket som möjligt för att undvika trängsel ombord, men du som resenär kan hjälpa till.

– Vi måste hjälpas åt. Överhuvudtaget ska man undvika onödiga resor. Om man måste resa så är det bra om man reser utanför rusningstid och ta nästa avgång om det börjar bli fullt ombord, säger Anette Ekdahl.

Här kan du se vilka linjer och platser där det har uppstått trängsel.

I korthet:

Ett urval av spår- och banarbeten i sommar

Hagakyrkan: 1 juni-27 september går inga spårvagnar förbi Hagakyrkan. Spårvagnslinjerna 3, 6 och 11 leds om och busslinje 25 och Blå Express får ändrad körväg.

 

Korsvägen: 13 juni-19 juli läggs trafiken om i två etapper. Stor påverkan på både buss- och spårvagnstrafiken.

 

Kapellplatsen: 20 juli-9 augusti kör ingen spårvagnstrafik förbi Kapellplatsen. Busstrafiken leds förbi eller leds om.

 

Gamlestads Torg-Angered: 24 juli-2 augusti kör inga spårvagnar mellan Gamlestads Torg och Angered. Buss ersätter.

 

Munkebäckstorget-Östra sjukhuset: 26 juni-13 juli går ingen spårvagnstrafik mellan Munkebäckstorget och Östra sjukhuset. Buss ersätter.

 

Centralstationen: 20 juli-16 augusti pågår spårarbete i två etapper vid Drottningtorget. Spårvagnar leds om eller angör andra hållplatser.

 

Sommarens spårarbeten i Göteborg.

 

Göteborg-Mölndal: 20-26 juli går inga tåg mellan Göteborg och Mölndal. Tågen vänder antingen i Kungsbacka eller i Mölndal och ersätts av buss och spårvagn.

Läs också